Бузлуджа – летящата чиния от миналото, забравена в планината

(Бузлуджа – циментов паметник намиращ се в България)

Здравейте, това е моят първи пост на тема Пътувания! Ако посетиш акаунтите ми в социалните мрежи, ще забележиш, че споделям доста преживявания от пътувания и определено е време да започна да го правя и тук. Първият пост ще е за Бузлуджа. Огромна сграда-паметник от цимент намираща се в централна България. Прочети следващите редове и ще разбереш повече за нея. Надявам се да ти хареса!

Знаеш ли какво е Бузлуджа?

Може би си чувал за този комунистически паметник? Искам да ти разкажа малко повече за тази интересна сграда приличаща на НЛО и моето посещение там. Не съм привърженик на комунизма, или особено много на което и да е друго политическо движение, но много харесвам този суров ахритектурен брутализъм. Много оголен бетон, интересни форми, за които да се чудиш как да успели да ги направят и цялото това в масивна сграда, в средата на нищото. Всъщност според Wikipedia, паметникът е разположен в географския център на България. Аз го виждам като огромна летяща чиния от миналото, забравена в планината.

Паметникът Бузлуджа е разположен в географския център на България. (Tweet it!)

Buzludja - UFO from the past, forgotten in the mountain

Моето пътуване до Бузлуджа

Не съм сигурен от къде чух за Бузлуджа, но исках да отида там отдавна. Имам тази странна страст към стари и изоставени сгради, а снимките на тази направо ме очароваха. В тази сграда има много неща, които могат да те впечатлят. От огромния размер, през червената звезда на върха и всичкия този бетон, та чак до разположението на един от върховете на планината.

Моето пътуване до Бузлуджа започна като среща с приятелката ми (прочети този пост – Как да я впечатля – 3 съвета от момичетата и особено първия съвет, за намирането на интересно преживяване за нея). Началото беше на Клисура с бънджи скок и за следобеда трябваше да видим някое интересно място. След адреналина от бънджито решихме, че трябва да посетим върха на Бузлуджа (новото има на този връх е Хаджи Димитър). Това не е близо до моста, от който скачахме, но времето беше страхотно за малка част от красотите на България.

Оо, забравих да спомена, че това беше първата ни среща с Йоанна (Healthy Inspirations by Joanna).

Joanna on Buzludja 2

Пътят до върха

От София до Казанлък карахме по много приятен път със страхотни гледки и от двете страни. Не тръгнахме по магистралата заради бънджито, но и двата пътя са потдържани и няма проблем със стигането, независимо дали минаваш по подбалканската, или по магистралата през Пловдив. Отбивката за върха е отбелязана с висока статуя на Димитър Благоев и след нея изкачването започва. Няма проблем да стигнете до горе с кола. Последната част от пътя не е в най-доброто си състояние, но става.

Buzludja Videw

Първото впечатление

Бях удивен от гледката, която се разскри пред мен, когато стигнахме! При последните метри от двете страни на пътя има хълмчета, от които не се вижда нищо. Веднага след последния завой гледката се разкрива пред теб – паметникът на Бузлуджа от ляво и огромно поле с бели вятърни мелници, което изглежда като извадено от приказка. Когато паркирах, освен нас имаше още 2-3 коли. Това интересно място докарва туристи през цялата година, но не е никак пренаселено. Някои от тях идват заради страхотните гледки, които се разкриват от планината, а другите за пост-апокалиптичното усещане, което носи бетонната летяща чиния. Пред самата нея има две статуи, на които времето не е простило и в момента са наполовина разрушени и приличащи на купчини от метал и петон, без да е ясно какво точно са представлявали.

Buzludja

Бузлуджа и великолепното и присъствие

Докато се разхождах наоколо чувствах странни емоции. Комбинацията от огромната сграда, гледката от планината и слоганите с липсващи букви ми докарваха лек хаос в главата. Харесва ми голямото поле пред паметника, където можеш да се разходиш и да го разгледаш от различни ъгли. Любимото ми място там е хълма до този, върху който е Бузлуджа. Той се намира от противоположната страна на пътя. Гледката от там е страхотна, защото виждаш фона с вятърните колектори, а ъгъла, от който гледаш към сградата не е нормалният, който можеш да видиш на всяка снимка от мястото в интернет. Най-лошата част от пътуването за мен беше това, че не успях да вляза вътре. Местните власти са блокирали всички входове и пукнатинки, през които хората са се мушкали вътре. Разбира се имат право, защото дървеният покрив се руши и всеки момент някое парче може да ти падне на главата. Като изключим това, пътуването до това невероятно място си заслужава всяка секунда и определено ще се разходя до там поне още веднъж.

Buzludja - UFO from the past, forgotten in the mountain

Какво да разгледаш около Бузлуджа

Най-близкото интересно място е паметникът на Шипка, където се намира Националният Паметник на Свободата. В ясно време дори можеш да го видиш ако гледаш зад Бузлуджа. Намира се само на 14 километра от там. Най-близките градове са Казанлък и Габрово. И двата са много интересни и пълни с интересни местенца. Музеят на хумора и сатирата в Габрово и архитектурно-етнографския комплекс Етър близо до него. В Казанлък можеш да видиш Музеят на Розата и Тракийската Гробница, която е в списъка на ЮНЕСКО от 1979.

Buzludja View 2

Наистина ли е нужно да посетиш Бузлуджа?

Да, нужно е! Това определено е едно от най-противоречивите места в света, но е интересно и красиво. Докато се разхождаш отвън на чистия планински въздух ще усетиш историята наоколо. Съвсем скоро ще се разходя още веднъж до там, за да заснема красотата и бетона на видео.

Buzludja View 3

 

Този пост е част от най-новата ми категория в блога – Пътувания. В нея ще пиша за пътуванията ми из Българиа и по света. Следвай блога, за да научаваш интересни подробности от тези пътувания, как да стигаш до тези места и интересни подробности, които не се виждат в снимките и видеата. Ако имаш някакви въпроси за статиите – не се колебай и ми пиши коментар под поста или ми драсни един мейл. Профилите ми в социалните мрежи също вършат работа – Twitter, Instagram, YouTube, Facebook.

Това също е и първият ми по-дълъг пост в блога. Кажи ми какво мислиш за този нов формат и дължина в коментарите.

Buzludja 3

П.П. Йоанна много хареса скока с бънджи и разходката до Бузлуджа. Разгледайте и нейния блог тук!

Харесваш ли видео от пътувания? – виж YouTube канала ми за повече такива!

Buzludja